Stol i snøen

Din verste fiende når du står uten jobb er gjerne tiden. Ikke bare fordi du begynner å få det travelt med å skaffe en inntekt. Men jo lenger tid det går, jo lettere er det også å miste motet. Gå tom for ideer. Bli lei av å prøve. I denne artikkelen deler jeg et tips som hjelper deg skritt for skritt nærmere målet.

Du føler du har gjort alt. Du er tom for ideer. Lei av å prøve. Og tiden går. Uten at du kommer ett eneste skritt videre. Det kjennes iallfall slik. Og hva har de rundt deg å bidra med?

 

«Ikke gi opp!»

«Ikke gi opp!» Hørt den før? «Det kommer til å ordne seg for deg, det er jeg sikker på.» Det er slike støtte-erklæringer vi ofte får fra de rundt oss. Og de mener det godt. Selvfølgelig.

Men noen ganger får jeg lyst til å spørre: Hva skal jeg med det? Hva kan jeg bruke det til?? (I stedet gjør jeg selvfølgelig det samme som deg: Sier «takk,» og smiler matt.)

Det vi trenger når vi står fast er konkrete tips. Verktøy som hjelper oss til å sette den ene foten foran den andre. Komme ut av «smørja». Jeg kan anbefale deg å prøve en teknikk jeg selv har begynt å bruke når jeg står fast: Gjør én ting. Hver dag.

 

Hva er den ene tingen som bringer deg videre akkurat nå?

Trikset er å stille seg spørsmålet: Hvis jeg skal gjøre én ting i dag, én ting som bringer meg nærmere målet – hva skal det være?

Her er noen ideer å plukke fra:

  • Gå gjennom LinkedIn-nettverket ditt. Og vennelista på Facebook, for den del. Se om det er noen du kan ta en kaffe med, for å få tips og ideer til søknadsprosessen. Eller ganske enkelt fordi de gir deg energi.
  • Søk opp podcasts, websider og TED-talks om jobbsøking. Her kan det være mye bra å hente – spesielt internasjonalt. Prøv for eksempel med søkeord som job interview, resume, job hunting, og personal branding. Velg og vrak! 😊
  • Ta en telefon når det har gått en ukes tid siden du sendte søknaden. Fortell hvorfor du har lyst på akkurat denne jobben, og at du gjerne ville høre litt om hvordan prosessen går videre.
  • Kan du få dem til å si litt (mer) om hva de ser etter i den de skal ansette? Hva er viktigst for dem? Det kan gi deg en kjempefordel når du skal forberede deg til et eventuelt intervju!
  • Er det noen meet-ups eller nettverkseventer du kan bli med på? Facebook-grupper eller webinarer? Enten spesifikt rundt jobbsøking og karriereutvikling, eller innenfor fagfeltet eller bransjen du jobber i.
  • Ta en prat med de du tenker å bruke som referanser: Hvordan vil de beskrive deg med tre ord? Hva vil de si er dine fremste styrker? Hva mener de at du kan bidra med, som ikke “alle andre” har?
  • Lag en liste over hva som er viktig for deg i en jobb: Liker du best teamarbeid eller solo-oppgaver? Å lage noe nytt, eller å «drifte» noe som allerede er? Å få beskjed om hva som skal gjøres, eller å styre hverdagen mest mulig selv? Osv. Kanskje kan dette gi noen ideer til andre typer jobber du kan søke på.
  • Er det noen verktøy eller metoder du ser at arbeidsgivere innenfor ditt felt setter pris på? Ta et nettkurs, les en bok – eller test det ut i praksis, og “få det i fingrene”.
  • Spør en venn eller noen i familien om de kan “tørrtrene” på intervjusituasjonen med deg. Hvor begynner du når du blir bedt om å “fortelle litt om deg selv”? Hvordan presenterer du deg selv på 9 sekunder? Hvordan gjør du arbeidsgiveren interessert og nysgjerrig på å få høre mer? Hvordan beskriver du dine styrker og svakheter?
  • Og husk: Langt ifra alle stillinger lyses ut! Ta kontakt med selskaper du synes virker interessante, og spør om muligheter fremover.

Dette er noen eksempler, sannsynligvis har du allerede fått flere ideer selv 😊 Skriv dem ned, og vurder hvilke som kan passe for deg og din situasjon. Hva av dette kan bringe deg ett skritt nærmere din nye jobb?

 

Hold deg på pluss-siden

Jo lenger du går uten jobb, jo lettere er det å havne på minus-siden også i humør og motivasjon. Ta derfor også godt vare på «fuel-reserven» din: Gjør noe hver dagsom gir deg energi.

For noen er det trening: En lang løpetur eller saftig styrkeøkt. For andre er det å lytte til god musikk: Et klassisk verk eller energisk rock.

Hva med å «skifte stue» noen timer? Komme deg ut, sitte på café og jobbe eller lese. Få litt miljøforandring.

Eller du kan herje litt med ungene. Eller bikkja. Lese en god bok. Eller lydbok. Se en TED-talk om noe du er interessert i. Gå ut og ta noen vakre naturbilder. Bær ut en stol og sett deg i snøen! Lag et godt måltid og inviter venner over. Gjør en ting du vet din kjære vil like.

Tenk gjennom hva som gir deg energi. Og gjør mer av dette.

 

Begynn i dag:

Før du legger deg i kveld, bestem deg for én ting du skal gjøre i morgen som vil bringe deg ett skritt videre mot ny jobb.

Begynn dagen med dette. Og unn deg selv noe godt etterpå 😊

Lykke til!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>