Skreddersy CV'en

Du har endelig funnet drømmejobben. “Jeg er jo som skapt for denne stillingen,” tenker du. Og kanskje har du helt rett. Kanskje er du akkurat den de leter etter.

Men – og det er et stort men: Hvordan skal de vite det?

For mange av oss er det en selvfølge å skreddersy CV-en til den jobben vi søker på. Men det er også en del som stusser over dette. Og det er kanskje ikke så rart?

For det første: Å søke jobb er langt ifra en dagligdags affære for de fleste av oss. Vi har rett og slett lite trening i dette. For det andre handler søknadsprosessen om å selge. Og det er her mange steiler. For salg er vel et område som enda færre har kompetanse i. Og som svært mange har aversjon mot.

Å søke jobb = å selge

Skal du vekke arbeidsgiverens interesse må du imidlertid selge inn deg selv som kandidat. Men (og nå kan du senke skuldrene igjen): Da mener jeg ikke salg i form av å “trenge seg på”, rope på oppmerksomhet fra noen som ikke vil høre, eller å skryte uhemmet av deg selv.

Jeg mener at salg handler om å hjelpe. Gjøre hverandre gode.

Å selge = å hjelpe

Begynn derfor med å stille deg selv følgende spørsmål når du skal søke på en jobb: Hvordan kan jeg hjelpe denne arbeidsgiveren med det de trenger?

Og voilà – du er i gang med å skreddersy CV-en din 😊 For en skreddersydd CV viser arbeidsgiveren hvorfor de vil ha nytte av å ansette nettopp deg.

“Hvordan kan jeg hjelpe arbeidsgiveren med det de trenger?”

Når vi skreddersyr CV-en følger vi de samme to enkle prinsippene som i salg: Først å forstå kundens behov. Deretter å vise hvordan vi kan levere det de trenger. Gjøre dem gode.

La oss se litt nærmere på hva dette betyr i praksis:

1. Forstå kundens (aka arbeidsgiverens) behov: Gjør god research

CV-en skal vise at du har forstått hva stillingen går ut på, og at du er kvalifisert for jobben. Da må du først forstå: Hva er arbeidsgiveren egentlig ute etter?

“Jada, jeg har selvfølgelig lest stillingsbeskrivelsen nøye,” tenker du kanskje. Men stillingsbeskrivelsen er slett ikke alltid dekkende. Og, det er heller ikke uvanlig at arbeidsgiverens ønsker og preferanser endres underveis i ansettelsesprosessen.

Skaff deg derfor mest mulig informasjon om jobben før du søker, gjennom flere ulike kanaler: Søk på nett, snakk med folk, les på bedriftens hjemmeside og sosiale medier.

Kjenner du for eksempel noen som jobber i denne virksomheten i dag, som du kan ta en prat med? Finner du noe om virksomheten i nyhetsbildet som sier litt om hva som er viktig for dem? Har de hatt noen spesielle utfordringer den siste tiden? Eller fått til noe bra?

“Snakk med folk!”

Dette kan gi deg nyttig informasjon som hjelper deg til å skrive en (mye!) bedre søknad. Og en god og spisset søknad vil dramatisk øke sjansene dine for å komme til intervju.

Men, som alltid: Vær kildekritisk. Selv om du får “inside information” fra noen som kjenner bedriften godt trenger ikke dette å være representativt eller riktig. Vi har alle våre personlige meninger og holdninger. Det samme gjelder nyhetsoppslag: Du trenger ikke nødvendigvis å ta stilling til sannhetsgehalten i dem. Men de kan gi en pekepinn på hva omverdenen sier og tenker om din potensielt fremtidige arbeidsgiver.

2. Å skreddersy = å spisse: Vis hvordan du kan levere det de trenger (aka hjelpe)

Neste steg er å justere CV-en din slik at den gjenspeiler det du nå vet om virksomheten og stillingen. Og kanskje om de menneskene som skal lese CV-en din?

“Å skreddersy CV-en betyr å spisse den mot den jobben du søker på.”

Å skreddersy CV-en betyr med andre ord ikke at du skal skrive den på nytt hver gang du søker en jobb. Du er jo tross alt deg, uansett hvilken jobb du søker på. Utdannelsen og arbeidserfaringen din er den samme. De kursene du har gått, adressen din, språkene du snakker – de er fakta som ikke gir mye rom for kreativitet.

Å skreddersy CV-en betyr derimot at du skal spisse den mot den jobben du søker på:

  • Vis hvordan du tilfredsstiller kvalifikasjonskravene for stillingen. Og det du “mellom linjene” leser er viktig for dem. Hvilken erfaring og kompetanse har du som er spesielt relevant for denne stillingen? Hva spør de etter – direkte og indirekte? Hva er de spesielt opptatt av? Hva trenger de for å lykkes?
  • Legg vekt på det som gjør at du skiller deg ut fra de andre søkerne. Hva er unikt for deg? Hvordan kan nettopp dette være nyttig for den virksomheten du søker jobb hos?
  • Bruk begreper og “triggerord” som du finner i stillingsannonsen, eller som du har fanget opp gjennom dialog og research. Unngå eget “stammespråk” og forkortelser.
  • Tenk også gjennom hvilket format og hvilken språkdrakt som passer seg: Kreativt og fargerikt, eller stramt og formelt? Hvilken profil har virksomheten? Og hva passer til denne typen stilling?
  • Sist, men ikke minst: Hvorfor har du lyst på akkurat denne jobben? La motivasjonen din for stillingen komme frem!

Og: Ikke bare tenk fag-fag-fag, bransje-bransje-bransje. En jobb består av så mye mer. Hva er det ved for eksempel din personlighet som gjør deg godt egnet for denne jobben? Din arbeidsform? Dine interesser eller verdier? Flett inn dette på en naturlig måte. Uten floskler og “fluff”.

“Hva er det ved din personlighet som gjør deg godt egnet for denne jobben?”

Fra menneske – til menneske

Når du skreddersyr CV-en, tenk også på at den skal få menneskene som leser den til å tenke: “Dette er en person jeg har lyst til å jobbe sammen med!”

For: På samme måte som i salg er det mennesker vi henvender oss til når vi søker jobb. Og mennesker liker å bli sett og hørt. Og likt 😊

Til slutt har jeg to spørsmål:

  • Til deg som ansetter eller rekrutterer: Når du sitter med to faglig like CV-er, hva avgjør hvilken du velger å gå videre med?
  • Og til deg som søker jobb: Har du gode eksempler på hvordan du har skreddersydd din CV?

Legg igjen en kommentar, eller send meg en PM. Jeg vil gjerne høre dine tanker.

Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>