Slik skriver du en god CV

Du har endelig funnet drømmejobben. Stillingen er som skreddersydd for deg. “De vil garantert ha meg inn til intervju!” tenker du. Og kan hende har du helt rett. Kanskje er du akkurat den de leter etter. Men: Hvordan skal de vite det?

I denne artikkelen beskriver jeg 5 effektive grep som garantert vil gjøre at du blir lagt merke til som kandidat. (Ja, det ble litt langt – men jeg vil gjerne gi deg så mye “juice” som mulig 😊)

 

1. Skreddersy CV-en til den stillingen du søker på

CV-en skal vise at du har forstått hva stillingen går ut på, og at du er kvalifisert for jobben. Da må du først forstå: Hva er arbeidsgiveren egentlig ute etter?

Det er slett ikke alltid at stillingsbeskrivelsen er dekkende. Det er heller ikke uvanlig at arbeidsgiverens preferanser til søkerne endres underveis i ansettelsesprosessen.

Skaff deg derfor mest mulig informasjon om jobben før du søker: Søk på nett, snakk med folk, les på bedriftens hjemmeside og sosiale medier. Det øker sjansen for at du treffer (mye!) bedre med din søknad, og at du plukkes ut til intervju.

Tilpass deretter CV-en i tråd med dette: Få tydelig frem at du tilfredsstiller kvalifikasjonskravene for stillingen, og legg vekt på det som gjør at du skiller deg ut. Bruk begreper og faguttrykk som du finner i stillingsannonsen, og unngå eget “stammespråk” og forkortelser.

Tenk også gjennom: Hva er det ved din personlighet gjør deg godt egnet for jobben? Din arbeidsform? Dine interesser eller verdier? Flett inn dette på en naturlig måte.

Kort fortalt: Arbeidsgiveren skal sitte igjen med et inntrykk av at nettopp du vil bidra med verdi i denne jobben.

 

2. Skriv en sterk innledning

Undersøkelser viser at de som rekrutterer i snitt bruker 6 sekunder per CV. Seks sekunder! Med andre ord er innledningen din viktig. Den første halve siden avgjør ofte om de gidder å lese videre eller ikke.

Innled derfor med et fengende (og selvfølgelig skreddersydd) avsnitt som tydelig får frem hvorfor du er attraktiv som kandidat for denne jobben.

En slik innledning består gjerne av:

  • Først, noen få setninger i prosaform som konsist og konkret beskriver for eksempel yrke/spesialfelt, kompetanse, relevante egenskaper/styrker og motivasjon.
  • Deretter, en kort punktliste hvor du oppsummerer de 3-4 mest relevante eksemplene på erfaring.

Husk: Vær konkret, og legg vekt på hva du har oppnådd fremfor hva du har gjort (se også punkt 3).

Du kan godt skrive i første person (jeg-form), men ikke skryt. Hold deg til fakta.

Tips: Å bruke tall får en slik tekst til å virke mye mer faktaorientert og troverdig. Og ikke minst konkret. (Se punkt 4.)

 

3. Vis resultater og prestasjoner

En arbeidsgiver er opptatt av hvilken verdi du kan tilføre bedriften. Hvordan skal de bli trygge på at du ikke bare vil “gjøre” en hel masse, men faktisk levere noe som har verdi for selskapet?

Du kan gjerne beskrive konkret hvilke ansvarsområder og arbeidsoppgaver du har hatt. Men jeg anbefaler at du i tillegg gir eksempler på hva du har oppnådd i jobben. Hva du har fått til. Hva du har levert.

Dette trenger ikke bare å være individuelle prestasjoner og resultater som for eksempel at du har levert over salgsbudsjettet eller spart kostnader i prosjektet: På hvilken måte har du – gjerne sammen med andre – bidratt til at avdelingen gjorde en bedre jobb, fikk mer tilfredse kunder, fikk positiv medieomtale, etablerte en ny produktlinje eller erobret nye markeder?

Et godt sted å starte er på toppen: Skriv ned for deg selv hva som var formålet for den virksomheten du jobbet for. Deres visjon, strategi og målsetninger. Deretter kan du nøste deg videre helt ned til hva du i din jobb bidro med for at selskapet skulle få til dette.

 

4. Bruk tall

Det er lite som slår tall og fakta. Et verdifullt tips er derfor å “kvantifisere” de jobbene du har hatt. Og: det gjelder ikke bare det du har oppnådd, altså dine resultater og prestasjoner. Prøv også å sette tall på det du har gjort eller hatt ansvar for i jobben. Og husk: Tall kan være mer enn bare kroner og øre!

Tenk på en oppgave eller et ansvarsområde du har hatt (gjerne noe som er relevant for den jobben du nå søker på). Kan du si noe om:

  • Hvor mange?
  • Hvor lenge?
  • Hvor ofte?
  • Hvor mye?

For eksempel, hvor mange hadde du teamansvar for? Hvor mange prosjekter ledet du, og hvor store var disse? Hvor mange artikler skrev du? I løpet av hvor lang tid? Hvor mange kurs holdt du? For hvor mange deltakere til sammen? Hvor mye økte medlemsmassen mens du var ansvarlig? Eller kundetilfredsheten?

Og – voilá! Du har plutselig kvantifisert CV-en din 😊

 

5. CV-en må også se proff ut

Det finnes ingen regler for hvordan en CV skal se ut. Men uansett format: Sørg for at CV-en er ryddig og enkel å lese. Bruk tydelige overskrifter, lettleste fonter og luftige avsnitt.

Noen foretrekker et grafisk format, med bilder og bokser og farger og ikoner. Andre foretrekker en rent tekstlig CV i sort-hvitt. Hva passer best til den jobben du søker på? Er det en stilling som grafisk designer bør du absolutt vurdere et mer kreativt uttrykk på CV-en din. Søker du derimot på en forskerstilling kan det være mer treffende å bruke et formalistisk, tradisjonelt format.

Tips: Se også på sjargongen i stillingsutlysningen: Bruker de et lett og ledig språk, eller stramt og formelt? Gjenspeil dette i CV-en din, så treffer du best mulig.

 

6. Les korrektur – forlengs og baklengs

Til slutt: Slurv for all del ikke med korrekturlesingen. Skrivefeil kan sende CV-en din rett i nei-bunken, selv om innholdet er godt. Jeg har forkastet kandidater til tross for at de innfridde kvalifikasjonskravene, rett og slett fordi de gav inntrykk av å være slurvete og uproff.

Dette er selvfølgelig spesielt viktig dersom du søker på en jobb som krever gode skriveferdigheter, som for eksempel journalist, norsklærer, eller content marketer.

Bruk stavekontroll, men stol for all del ikke blindt på dette. Den kan oppdage stavefeil, men fanger ikke nødvendigvis opp feil i grammatikk eller syntaks, og ikke dårlig språk.

Så, når (du tror) du har lest nøye korrektur:

  • Les én gang til.
  • Og enda en gang.
  • Til slutt leser du en siste gang – baklengs.

Jepp, seriøst 😊 Jeg blir ikke overrasket om du i siste rundt oppdager et par skrivefeil som har sneket seg bort!

Tips: Et godt råd er også å få en språkkyndig venn til å lese gjennom CV-en og søknaden din. De kan spotte dårlig språk og skrivefeil som du selv har sett deg blind på. I tillegg kan han eller hun ha gode tips til hvordan du presenterer deg i CV-en. Det er en bonus som er virkelig verdt å ta med seg. Det er med andre ord lurt ikke å utsette denne gjennomlesning til tolvte time. Sett av litt tid til eventuelle finjusteringer som kan løfte CV-en din enda et hakk eller to.

 

Lykke til!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>