Jobbsøker ringer arbeidsgiver

Du skal søke på en spennende jobb, og gjør alt etter boka: Du leser stillingsannonsen nøye og gjør research på nett. Du skreddersyr CV-en, og skriver et knakende godt motivasjonsbrev. Bra! Men – har du snakket med dem?

 

Når jeg stiller dette spørsmålet begynner mange å nøle: “Det kan da ikke være nødvendig å ringe dem? De har jo beskrevet jobben i stillingsannonsen?” Eller “Jeg er vil ikke virke masete. Jeg får jo snakke med dem hvis jeg kommer til intervju?”

Mange tror det holder å sende en søknad, og så sette seg ned og vente. Dette fungerer kanskje i teorien, men ikke i praksis. Ikke hvis du vil øke sjansene dine Husk at det er mennesker som sitter der på den andre siden og skal vurdere alle disse søknadene.

Og vi mennesker er ikke maskiner. Vi blir påvirket av det vi eksponeres for. Og vi liker det spesielt godt hvis noen er interessert i det vi holder på med, viser engasjement og nysgjerrighet.

Derfor skal du ta kontakt.

 

Før du søker

Den første telefonen bør du ta allerede før du sender søknaden:

  • For å få vite mer om stillingen, slik at du faktisk er sikker på at dette er riktig stilling for deg å søke på.
  • For å få gode innspill til hvordan du skal skreddersy CV-en, og snappe opp noen ideer til hvordan du kan skille deg ut.
  • For å gjøre deg til kjenne, slik at du øker sjansen for at de husker deg og legger merke til nettop din CV når den kommer.

Bonustips: Dersom du snakker med nærmeste leder (den personen som stillingen skal rapportere til) kan du basert på samtalen spørre om hun anbefaler deg å søke på stillingen. Hvis svaret er ja, kan du når du sender søknaden til HR-avdelingen si at du er blitt anbefalt av henne (sjefen selv!) å søke. Smart, ikke sant? 😊

 

Etter at du har søkt

Når søknaden er vel avgårde, og det har gått noen dager, kan du gjerne ta en ny telefon:

  • For å høre hvordan prosessen er videre.
  • For å understreke at du er motivert for stillingen – det får dem til å føle seg attraktive, og du gjør deg selv attraktiv (motiverte kandidater er nemlig attraktive!).
  • For å fremstå som proff og proaktiv, og tydelig vise at du ikke bare sender søknader rundt “i blinde”.

Bonustips: Hvis du er i flere prosesser samtidig kan du være åpen på dette, men understreke at du er veldig interessert i akkurat denne jobben. Spør hva som er neste steg, og at si du håper du slipper å måtte ta stilling til andre tilbud i mellomtiden. Vips, så har du gjort deg selv mer attraktiv og bemerket.

Etter intervjuet

Når du har vært i intervju anbefaler jeg deg å følge opp raskt. Iallfall hvis intervjuet gav mersmak:

  • For å si takk for en god prat i intervjuet.
  • For å understreke motivasjonen din.
  • For å stille eventuelle spørsmål du ikke fikk stilt i intervjuet, og gi dem anledning til det samme.

Bonustips: Nevn noe konkret dere snakket om i intervjuet som interesserte og motiverte deg ytterligere! Og hvis du stiller noen ekstra spørsmål, legg gjerne vekt på de som bekrefter din motivasjon – og at du har skjønt hva de ser etter 😊

 

Lykke til!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>